Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČLÁNKY Z NOVIN

 

Článek Deylí Telegraf o Žluticích z 12.09.2008



Článek z 30.6.2008

 

Kancionál nastálo ve Žluticích? Tato možnost není nereálná

ŽLUTICE - Historický skvost si v sobotu prohlédly davy lidí. Žlutičtí doufají, že to nebylo naposledy.

 

Pouze šest hodin měli lidé v sobotu na to, aby si mohli prohlédnout originál slavného Žlutického kancionálu. Stalo se tak v rámci výročí 450 let od vzniku tohoto historického skvostu. Kancionál zapůjčil Památník národního písemnictví v Praze.

Právě s ním město společně s Karlovarským krajem jedná o opětovném umístění tohoto zpěvníku ve Žluticích.

„Kancionál si během výstavy od 10. do 16. hodiny prohlédly tisíce lidí. Je to pro nás obrovský svátek, protože přesně před třiceti lety byl tento zpěvník ze žlutic odvezen,“ uvedl Jaroslav Vojta, starosta Žlutic. Podle něj je pro město důležité, aby se podařilo kancionál vrátit zpět do města na delší dobu.

„Podle řady místních lidí je to symbol Žlutic, a pokud by se podařilo umístit zpěvník zpět do města, určitě by to zvedlo hrdost lidí a zároveň také turistický ruch,“ dodal žlutický starosta.

Město také pracuje na projektu, který by zaručil kvalitní umístění historického skvostu a splňoval náročné podmínky, které si expozice památky takového významu žádá.

Karlovarský kraj Žlutické ve snaze o získání kancionálu podporuje.

„Právě dnes jsme se společně s ředitelkou krajského muzea Evou Dittertovou o této možnosti bavili s ředitelem Památníku národního písemnictví Pavlem Hazukou. Mám z tohoto rozhovoru dobrý pocit a zdá se, že tato možnost není nereálná. Jednou z variant je zapůjčení od Památníku národního písemnictví, či že by zde vzniklo detašované pracoviště této organizace,“ informoval v sobotu Josef Pavel, hejtman Karlovarského kraje.

„Nabízíme městu účinnou pomoc při vybudování potřebného zázemí a také se budeme snažit jednat s ministerstvy,“ doplnil hejtman Pavel.

Ředitel Památníku národního písemnictví Hazuka hejtmanova slova potvrdil.

„Žlutický kancionál pro svou mimořádnou hodnotu do našich sbírek rozhodně patří, ale uvědomujeme si, jakoumá pro město obrovskou cenu, a budeme o možnostech jeho umístění přímo ve Žluticích dále jednat. Vše by však muselo splňovat náročné podmínky,“ vysvětlil Hazuka.

S tímto názorem souhlasí i řada obyvatel Žlutic. „Pamatuji si, jak jsme si zhruba před třiceti lety kancionál prohlíželi, a dokonce jsme si v něm i listovali. Rozhodně bych byla pro, aby se ho sem podařilo vrátit. Ostatně tento historický zpěvník z 16. století do Žlutic prostě patří. Je to naše historické dědictví,“ uvedla Stanislava Zajíčková.
 

 

Zdroj: KV deník     Autor: Jan Havelka
 

 

 

Novinový článek z 23.5.2007

 

Novinový články ze dne 1.6.2007

 

 

 

 

Článek z 8.6.2007

 

 

 

Katova ulička se dočkala rekonstrukce

 

 

 

Katova ulička, kterou se v současné době mohou dostat návštěvníci do podzemních chodeb ve Žluticích, je v rekonstrukci.

 

 

Podle dochovaných zpráv jde o uličku, kterou odváděl ve středověku kat na popravu na náměstí ve Žluticích odsouzence. „Z Katovy uličky vedou skutečně jedny z dveří, kterými se dá dostat do podzemí.

Podzemní chodby vedou prakticky pod celým středem města a vznikaly už za dob husitského osídlení našeho města,“ vysvětluje starosta města Jaroslav Vojta. Podzemní chodby už od loňského roku prozkoumávají odborníci ze specializované geologické firmy.

 

25.9.2007 Katova ulička již má novou podobu, sice jí chybí ještě malá dodělávka pokládky dlažby, ale již je průchozí bez jakéhokoli problému.

 

 

Ve Žluticích ubývají obyvatelé. Podobně jako v Karlových Varech

článek z 10.1.2008
 

S úbytkem počtu obyvatel se nepotýká jenom krajské město Karlovy Vary, ale například i Žlutice na jihovýchodě regionu.

 

„Rada města nepříznivý demografický vývoj sleduje, je s ním seznámena, protože jde o důležitý faktor, na němž závisí mnohé z budoucnosti města,“ říká starosta Žlutic Jaroslav Vojta a pokračuje: „Důvodů, proč klesá počet obyvatel je několik. Největší úbytek nastal po zavedení poplatku za svoz odpadů na osobu a rok. Každý, kdo měl ´nepořádek´ v trvalém pobytu, se rázem přihlásil tam, kde opravdu bydlí.“

 

Jak dále starosta řekl, úbytek obyvatel ovlivňuje i nižší počet narozených oproti zemřelým. Klesl výrazně i počet dětí ve škole.

 

Vylidňování venkova v celostátním měřítku se pokoušejí řešit i vládní programy, takže problém se skutečně netýká jen Žluticka. Starosta také uvedl, že na druhé straně nejsou ve žluticích volné byty. Lidí, kteří tam žít chtějí, je dost.