Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blízké okolí Žlutic

20. 10. 2010

Otevírací doba zámeckého pivovaru Chyše

Otevřeno denně 11.00 – 22.00

Majiteli zámku jsou manželé Ing. Marcela a Ing. Vladimír Lažanští

 

Otevírací doba zámku Chyše

Duben: sobota, neděle, svátky 10 – 17 hodin.

Květen a červen: úterý – neděle 10 – 17 hodin.

Červenec a srpen: pondělí – neděle 10 – 18 hodin.

Září: úterý – neděle 10 – 17 hodin.

Říjen: sobota, neděle a svátky 10 – 17 hodin.

 

Více info naleznete na stránkách zámku, a to na adrese www.chyse.com


 

Článek z nejmenovaného deníku z  22.8.2007 - text zkrácen a z malé části upraven 

Čeští šlechtici nevymřeli. Nemají už většinou honosné zámky, s o to větší vervou se však pustili do pokračování přerušené rodové tradice. Platí to i o staré šlechtické rodině Lažanských. Hrabě Vladimír Lažanský nemohl spoléhat na to, že se mu zámek Chyše vrátí od státu v restituci, tak si ho prostě koupil zpátky. Opravil ho a dnes tu dokonce vaří i pivo.

 

kdyby se zase zavedli šlechtické tituly, které není možné u nás používat od roku 1918, patřil by panu Vladimírovi Lažanskému titul říšský hrabě.

 

Historicky rodina Lažanských o své jmění přišla na základě Benešovských dekretů. A to z toho důvodu, že prokop Lažanský udělal velkou chybu. Nejenomže v roce 1933 kvůli svému nákladnému životu prodal krásný palác Lažanských v Praze a zbyl mu tedy jen velkostatek v Chyších, ale hlavně si vzal za manželku německou hraběnku. Když pak skončila třicetiletá válka, tak v té euforické době mu to lidé neodpustili. Na jaře roku 1946 proto emigroval a dostal se až do dnešního Zimbabwe, kde koncem 60. let zemřel.

Jak se vlastně stalo, že se zámek v Chyších vrátil zase Lažanským? Objekt byl vytrvale ničen. Nejdříve zde sídlilo ředitelství lesů, internátní učiliště, škola v přírodě a pak byl zámek 20 let úplně uzavřen. Když přišel červen roku 1989 a došlo ke kurióznímu bezúplatnbému převodu zámku a parku na jednu pražskou státní akciovou společnost. Ta se postupně zámku chtěla zbavit a nakonec jej v roce 1996 koupili za 10 milionů manželé Lažanští, kteří do zámku neustále investují a zatím s kupní cenou a vráceným úvěrem je zámek přišel již na 100 milionů a to ještě obnova není zdaleka ve finále.
 

Kostel Narození Panny Marie ve Štědré - vzdálenost od Žlutic 7 km

            Anotace: Jedná se o barokní zámeckou architekturu s novogotickými úpravami na hospodářských budovách. Samotná stavba zámku stojí na obdélníkovém půdorysu, uzavírajícím z jižní strany ústřední obdélný dvůr. Na třech zbývajících stranách je dvůr ohraničen přízemními hospodářskými křídly. V ose jižního průčelí je pětiboký rizalit s balkonem v patře a na štítu rizalitu je vročení 1747. Nad rizalitem vyrůstá ze střechy čtyřboká věž, přecházející v horním patře do oktogonu, zakončeného zvonovitou bání.

 


            Stav:              Zámek má narušenu statiku obvodového zdiva a krovu. V nedávné době došlo ke zřícení středního rizalitu směrem do zahrady. Je nezbytné provést statické zabezpečení a opravu střechy a následně celkovou obnovu objektu. Vlastník o objekt nejeví zájem. 

 

2012: Obec Štědrá koupila zámek zpět od majitele se slevou. Více zde