Jdi na obsah Jdi na menu
 


O přehradě

20. 10. 2010

 

 

 

     Prěhrada s úpravnou vody na řece Střele se nachází nedaleko Žlutic. Vybudována byla z důvodu narůstající spotřebě vody. Vodovody z vrchu Hlínovec již nestačil tuto spotřebu pokrýt. Nyní přehrada zásobuje vodou Toužimsko a Podbořansko. Vodovody vedou například až do Bezdružic, Konstantinových Lázní, Krásného Údolí, Teplé, část Žatecka a dokonce i města Žatec.

    Hráz přehrady je zhotovena z kamene a jílu. Kámen se těžil v lomu Verušické osady Dolánka (dnes zaplavena vodou přehrady) a jíl se poté dovážel až od Záhořické zastávky ČSD, kde se těžil v bývalé cihelně při cestě na Hradský Dvůr. V srpnu 1968 byla hráz dokončena a poté začalo napouštění nádrže. Pod vodou poté zůstaly zbytky Dolánky s lomem, úzká silnice podél řeky do Mlyňan i s touto málo obydlenou vesničkou a také několik mlýnů, které se na řece nacházeli. Než se přijelo do Mlyňan, byla při cestě odbočka přes most do Skoků (v té době také již málo obydlená vesnice). Zbytek této kamenné silnice (jediné, která sem vedla) je dobře patrný ze Skoků až k přehradě, i když je již plná výmolů, ve kterých neustále teče voda.

    Uvnitř hráze jsou na výtoku vody z přehrady umístěny dvě turbíny. Při plném výkonu dává malá turbína 90 kW a velká 130 kW. Proud z těchto turbín je dodáván do sítě ZČE. Pro odvedení velkých vod slouží pak čelní přeliv se skluzem na pravé straně.

    Při dokončení stavby úpravny vody měla kapacitu 90 litrů za sekundu. V letech 1979 - 1986 probíhala velká rekonstrukce a rozšíření úpravny vody a tím se zvětšila její kapacita až na 190 litrů za sekundu.

   
A nakonec pár základních informací:
Typ hráze - kamenitá s návodním zemním těsněním
Hodnota díla - 32.970.000 Kčs
Výška hráze - 26,1 m
Délka hráze - 232,5 m
Délka nádrže - 7 km
Hloubka - 23-24 m
Šířka - 150-200 m
Zatopená plocha - 150 ha
Obsah nádrže - 12,8 mil. m3
Zahájení prací na hrázi - 23.4.1965
Zahájení napouštění - 3.10.1968



Zdroj informací tohoto článku: Kniha Žluticko autora Jiřího Svobody



mapy01.jpg
 

 

 

 

 

 

 

 

 

mapy02.jpg