Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obec Pšov

29. 4. 2015

Ves byla založena v roce 1513 a podle staré pověsti přišli do zdejších míst členové slovanského kmene Pšovanů, kteří se za dávných časů usídlili kolem Mělníka. Ves, kterou založili, pojmenovali podle svého rodu Pšovo - Pšov. Do roku 1584 patřila ves panství Rabštejnskému, poté panství Hrádek a od roku 1675 přešla pod panství Žlutické. Na konci třicetileté války byla zcela vypálena švédskými vojáky. N nově založené obci žilo převážně německé obyvatelstvo.

Obytná zástavba vsi je soustředěna okolo rozsáhlé návsi. Sídlí zde Obecní úřad a kanceláře Zemědělského družstva Novosedly. Komplex provozní budovy zahrnuje též závodní jídelnu a ubytovací zařízení. V obci se nachází také kulturní dům.

Kostelík Nejsvětějšího Srdce Ježíšovo stojící na návsi, byl roku 1914 zbudován přestavěním sýpky žlutickým stavitelem Röderem. Na západní straně stavby se tyčí hranolová věž s klenutým vchodem. Oltář je neobvykle situován na sever. Původní kamenná obecní kaple z doby před rokem 1841 stávala před bývalou usedlostí č.p. 37 v severozápadní části návsi. psov_kostel.jpg

 

zdroj: Brožura Pšovsko, vydaná roku 2014 OÚ Pšov