Jdi na obsah Jdi na menu
 


Skoky - zaniklá obec

20. 10. 2010

Skoky - poutní kostel


www.skoky.eu  

 

 

Bývalá obec a kostel s vitráží, která zobrazuje P.Marii a Sv.Alžbětu. Nachází se u vodní nádrže Žlutice na řece Střele.

 

 

Osada Skoky, tyčící se na hraně Žlutické přehrady, vznikla v 18. století okolo nově postaveného kostela Navštívení Panny Marie. Na přelomu 20. století stávalo ve Skokách 26 domů se 144 obyvateli, jednotřídkou, farou a mlýnem (Ottův naučný slovník). V současné době lze v osadě nalézt několik polorozbořených hospodářských stavení a zcela opuštěný a zarostlý hřbitov.

 

 

V osadě se nachází barokní, jednolodní kostel Navštívení Panny Marie z let 1736 až 1738 postavený na původním místě staré kaple. Mohutný svatostánek s obdélníkovým presbytářem, s dvouvěžovým průčelím s železnými vraty s motivy hvězd v diagonální mříži téměř rozmlácené vandaly. Po častých nájezdech vandalů nezůstalo v interiéru kostela takřka nic.

 

 

Z knihy „Umělecké památky Čech" 1980 se lze dočíst o unikátním vybavení kostela: Hlavní oltář z doby kolem roku 1760, s baldachýnem na čtyřech točených sloupech. Za oltářem kulisovitě řazené dřevěné stěny se sochami andělů a holubicí Ducha svatého. Na třetí stěně obraz zdejší poutní madony (kopie obrazu P. Marie Pasovské) z r. 1717 od toužimského malíře J.W. Richtera. Po stranách oltáře na brankách sochy sv. Zachariáše a Alžběty. Boční oltáře z roku 1760. V interiéru obrazy sv. Josefa, sv. Jana Nepomuckého, sv. Václava a kopie obrazu zdejší P. Marie z poloviny 18. století. Sochy sv. Václava, Madony, sv. Anny a Jana Nepomuckého. Kazatelna z doby kolem roku 1760 s reliéfem zvěstování P. Marie, bohatě vyřezávané lavice a zpovědnice.

 

 

V době konání poutě jsou na krátkou dobu některé plastiky a obrazy přivezeny z Tepelského kláštera. Poutní místo je známé od roku 1717, kdy zdejší statkář postavil malou kapli určenou k uctívání obrazu P. Marie Pomocné. Množství zázraků a vyléčených nemocí proslavilo toto místo natolik, že poutní mše trvají do dnešních dnů. Tradice poutí nezanikla ani v době obou světových válek a socialismu, kdy byla příjezdová komunikace zalita žlutickou nádržní přehradou.

 

 

Kostel nebyl Národním památkovým úřadem zahrnut do seznamu nejohroženějších a nevyužívaných nemovitých památek v České republice. V současné době probíhá dobročinná sbírka na záchranu tohoto objektu.

 

 

V posledních deseti letech byl tak kostel několikrát vykraden, nikdy však nebyl vážněji poničen. Naposledy v roce 2006, kdy zloději způsobili škodu téměř za 5 milionů korun krádeží mědi. Na záchranu poutního místa ve Skocích byla vypsána veřejná sbírka.

 

 

 

 

 Bankovní účet, kam lze posílat finanční příspěvky na záchranu kostela ve Skokách:

 

3733058, kód banky 0300
VS: 23046
KS: 0558
 

 

 

Foto kostela ve Skokách po nájezdu zlodějů (22.9.2006) najdete na

 

www.skoky.webzdarma.cz