Jdi na obsah Jdi na menu
 


Žlutická kotelna

20. 10. 2010

Žlutická kotelna a naše cesta k alternativním zdrojům energie aneb pár drobných postřehů

 

Na výstavbu kotelny na biomasu poskytly finance Fond životního prostředí (40%), stát formou bezúročné půjčky (40%) a město Žlutice (20%).

Kotle, které dodala firma VERNER, 
disponují výkonem 7,9 MW. Důležitější než ekonomický potenciál této moderní a vysoce účinné kotelny je však její morální význam. Žlutická kotelna, první svého druhu v Čechách, dodává teplo do rodinných domků, vytápí radnici, školu a různé firmy, ovšem také "dodává" informaci pro obyvatele Žlutic, že lze město vytápět progresivněji, tedy nikoliv drahým plynem nebo uhlím. Koneckonců, žlutická kotelna na biomasu byla v roce 2001 dokončena místo nevyhovující kotelny uhelné.

Ředitel a majitel firmy VERNER pan Ing. Vladimír Verner k tomu říká: Kotelna spaluje dřevní štěpku, slámu, peletky a další bioenergetické produkty. Co se týče paliva, jsme jednoznačně nejdál a oproti konkurenci umíme spalovat slámu až do 25% její vlhkosti. Bude to asi tím, že jsme byli první, kteří jsme v naší republice vyrobili kotle pro tento typ vytápění.
Kotelna na biomasu vznikla jako alternativa, protože ve Žluticích není zaveden plyn. Žlutice leží v údolí řeky Střely a znečištění z komínů spalujících fosilní paliva dusilo veškeré obyvatelstvo. Uvedením nové kotelny do provozu byly vyřazeny z provozu 4 blokové kotelny, 2 velké školní kotelny a mnoho menších zdrojů. Ovzduší ve Žluticích udělalo obrovský skok k lepšímu. Dalším podstatným přínosem je tok peněz. Peníze za palivo zůstávají v zemědělství v okolí Žlutic a neplynou do uhelných společností. Biomasa má určitě budoucnost, ale není spasením pro celou republiku. Existují aglomerace, kde nedostatek paliva může ohrožovat chod takové výtopny. Tak jak bylo v této republice nesmyslně zaváděno topení elektrickými přímotopy, nesmyslně se plošně plynofikovalo, byl by nesmysl plošně přecházet na topení biomasou.
Přínos teplofikace města Žlutic podle mého názoru ocení budoucí generace, protože nárůst cen fosilních paliv bude mnohem strmější, než u vedlejších produktů v zemědělství.

 

Více se můžete dočíst na www.ztzlutice.cz