Jdi na obsah Jdi na menu
 


O sloupu Nejsvětější Trojice

20. 10. 2010

ObrazekBarokní sloup Nejsvětější Trojice ve Žluticích je jeden z nejkrásnějších památníků v Čechách z let 1701 - 1704. Jeho autorem je žlutický sochař a kameník Osvald Josef Wenda. U paty sloupu, rámované kuželovitou balustrádou, jsou osazeny plastiky českých zemských patronů - sv. Václava, sv. Ludmily a sv. Vojtěcha. Nad trojbokou základnou a dvojicemi andílků se tyčí vysoký jehlanec s reliéfně znázorněnými oblaky, andílky a hlavami andílků. Na vrcholu je sousoší Nejsvětější Trojice.

 

Začala oprava trojičního sloupu, město výrazně ušetří

V pátek 8. července 2011 začalo dlouho připravované restaurování sloupu Nejsvětější Trojice na Velkém náměstí. Vzácná barokní památka bude nejprve důkladně očištěna a zdokumentována, poté bude probíhat vyplňování spár v původním materiálu a modelování chybějících částí sloupu. Restaurování provádí MgA. Václav Štochl se svými spolupracovníky.

 

Žlutický zpravodaj 2/2012

Letos uplyne 300 let od vysvěcení druhé nejvýznačnější žlutické nemovité památky.

Sloup Nejsvětější Trojice v letech 1701 – 4 zhotovil žlutický sochař Osvald Wenda. Pobyt tohoto barokního sochaře ve Žluticích připomíná pamětní deska na domě čp. 139 na Velkém náměstí.

Třináct metrů vysoké sousoší bylo vytesáno z pískovce z lomu u Kamenné Hory. Centrálním sousoším sloupu je trojice Boha Otce, Syna a Ducha Svatého zcela na vrchu. Na sloupu jsou dále sochy světců (Václav, Vojtěch a Ludmila), tři nápisové desky a tři schrány na světlo. Celá kompozice je ozdobena 60 andělíčky. Později, v roce 1854, byl sloup doplněn balustrádou se stylizovanými piniovými šiškami a kovovými dvířky.

K vysvěcení jedinečné památky však došlo až v roce 1712. Svěcení provedl převor chyšských karmelitánů. O důvodech, které vedly k tomu, že svěcení proběhlo až s odstupem času a že jej provedl představený kláštera, nikoliv žlutický farář, lze jenom spekulovat.

V současné době prochází památka opravou. Doufejme, že se nám plně ve své kráse ukáže ještě letos, v roce svého významného výročí a vydrží v dobrém stavu co nejdéle.

Autor: Petr Brodský - Muzejní spolek Žluticka

O sloupu je možné se více dočíst zde.